O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N./Pop.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997 a dnes se skládají ze 2 souborů: Mladší Bonbónky vede Mgr.Jana Šimůnková a starší Popelky (15-19 let) vede Jiří Peškar. Věnují se klasické disciplíně s hůlkou – baton, ale vystupují také jako „roztleskávačky“ – pom-pons. Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, koncertů (Kmochův Kolín, FIJO), hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii a ve Francii. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua.

Kontakt: Mgr.Jana Šimůnková, tel.: 604 528 279, 481 671 979, Jiří Peškar, tel.: 724 184 803

e-mail: mazoretky@ddmlomnice.cz


DECHOVÁ HUDBA TÁBORANKA

Táboranka

Dechová hudba „Táboranka“ se snaží obnovovat a uchovávat hudební tradici domovských obcí i pro další generace. Jak jde čas, střídají se nejen jednotliví muzikanti, ale samozřejmě i kapelníci.

Dnes má tato kapela cca 20 členů, ovšem nejsou to muzikanti z jedné vesnice, nýbrž z několika obcí v okolí. Proto když jsme hledali pro naši dechovku co nejvýstižnější název – zvolili jsme za atribut horu Tábor, která se vypíná nad Lomnicí a vévodí celé této oblasti – odtud tedy dechová hudba „TÁBORANKA“. Kapelníkem je od roku 1999 RNDr. Jiří Jína z Košťálova. Obsazení: křídlovky: J.Jína, M.Jína, J.Sochor, klarinety: M.Červinka, J.Mizera, M.Jína ml., J.Svatoš a J.Vávra, tenory: P.Miksánek a F.Sochor, trubky: V.Jína, H.Jína, D.Bismiler, M.Petrák a M.Svatoš, trombon: J.Hejduk, bas: D.Podrazil, bicí + zvuk: M.Brož, zpěv: Vlaďka Jínová a Jana Jírová, Jiří, Hynek a Tonda Jínovi a Daniel Bismiler, zazpívá si s námi i pětiletá Johanka. Táboranka neustále omlazuje – snižuje věkový průměr díky nadějným absolventům ZUŠ v okolí.

Letos jsme absolvovali dosud přes 40 vystoupení po okolí i ve vzdálenějších hlavně lázeňských městech (Velichovky, Poděbrady, Janské Lázně, Všeň, Jablonec nad Jizerou, Dechovky v Sazka aréně v Praze...) Velice si vážíme spolupráce se spolky jednotlivých obcí (hasiči, sportovci, myslivci, chovatelé koní ...), na jejichž oslavách a soutěžích hrajeme skladby nejen klasiků české lidovky, ale i novinky současných autorů dechové hudby z Čech i Moravy, občas zabrousíme i do oblasti hudby moderní. Vlastníme bohatý notový archiv. Snažíme se pozvolnými krůčky kapelu vylepšovat nejen co se týče kvality zvuku, ale i co do vzhledu a vybavení. Kromě mladých tváří, nového oblečení (letos nové květiny s mašlemi) a stále aktualizovaného repertoáru jsme kompletně nazvučili všechny nástrojové sekce kapely. Při této příležitosti děkujeme všem sponzorům, kteří nám na tuto část našich nemalých výdajů v letošním roce částečně přispěli – jsou to: Obecní úřad Košťálov, OÚ Nová Ves nad Popelkou, Karel Novák-autodoprava a výkup druhotných surovin Košťálov a MěÚ Lomnice nad Popelkou.

Kontakt: RNDr. Jiří Jína, tel.: 481 689 271, 604 325 822

e-mail: jiri.jina@nemsem.cz, www.taboranka.wz.cz


DECHOVÁ HUDBA HORALKA

Dechová hudba Horalka z Vrchlabí má v současné době třináct členů a tři zpěváky, organizačním vedoucím je Jiří Kobr a kapelníkem Vlastimil Havel. V tomto početním a nástrojovém obsazení hraje již více jak třicet let.

V poválečném období byly ve Vrchlabí dvě až čtyřicetičlenné dechové hudby, ale z důvodu odchodu starších členů a nedostatku a nezájmu mladších muzikantů se na začátku sedmdesátých let začala sehrávat tato kapela v této podobě. Dostala jméno „Horalka“ a za tu dobu účinkovala na akcích nejrůznějšího charakteru hlavně ve vrchlabském regionu. V zahraničí hlavně v Německu a několikrát zajela také na populární Vlachovku.

Letos na podzim oslavíme již dvacáté výročí populárního a oblíbeného pořadu „Posezení s Horalkou“, který se pravidelně uskutečňuje v Kulturním domě Střelnice ve Vrchlabí. Zde s ní pohostinsky vystupovali naši známí populární zpěváci dechové hudby, Josef Zíma, Zorka Kohoutová, Standa Procházka a Milan Černohouz s Ivanou Jelínkovou.

Se souborem zpívají Maruška Horáčková, Jana Kopecká a Vladislav Vydra.

Kontakt: Jiří Kobr, tel.: 607 934 472


DECHOVÁ HUDBA VĚTROVANKA

Dechová hudba Větrovanka pod vedením Jana Hejrala vznikla před třiceti léty a navazuje na dlouholetou hudební tradici Vysocké hudby. První obsazení bylo pro osm muzikantů a tato kapela převážně spolupracovala s divadelním souborem Krakonoš při pásmech lidových zvyklostí z podkrkonoší. Časem se Větrovanka rozrůstala o další spoluhráče a nyní je to skutečně cizinecká legie muzikantů z širokého okolí, které tato hudba baví a mají radost z posluchačů, pro které vystupují s radostí a vědí proč.. Těšíme se s Vámi na shledanou všude tam, kde je třeba dobré české dechovky ...

Kontakt: Jan Hejral, tel.: 481 593 945


DH ČESKÝ RÁJ VŠEŇ

Přesné založení dechové hudby Český ráj Všeň není dochováno, prvním známým kapelníkem byl Josef Vocásek z Kacanov. Po jeho smrti převzal taktovku člen souboru Karel Egr z Mladostova. Od roku 1952 hudba vystupovala pod Osvětovou besedou Vyskeř. Kapelník Karel Egr vedl soubor 40 let. Jeho nástupcem se stal František Adamec z Vyskře. Tehdejší kapelníci zároveň vyučovali své žáky. Od roku 1976 držel taktovku pan Josef Adam z Kacanov, který řídil orchestr až do jeho náhlého odchodu do hudebního nebe v říjnu 1984. Dále několik měsíců vedl soubor trumpetista Miroslav Kozák. Nynější kapelník Jaroslav Raulin vede soubor od roku 1985 až dosud.Svým hlasem krášlí kapelu Miluše Zemánková a Markéta Pozdníčková. Kapela účinkuje při nejrůznějších akcích, jako jsou různé přehlídky, pouti, svatby, pivní i jiné slavnosti, plesy, různá posezení a další. A to v České republice i za jejími hranicemi. Např. v Polsku a Německu. Letos máme za sebou již po druhé účinkování při přátelské návštěvě obce Všeň v Chorvatském městě Virovitica. V obci Všeň u Turnova každoročně pořádáme přehlídka dechových hudeb. Letos to byl již 28. ročník tohoto setkání všech příznivců dechové hudby. Tato přehlídka se koná vždy první sobotu v červenci.

Kontakt: Jaroslav Raulin tel.: 608 616 635, 326 789 538

e-mail: j.raulin@seznam.cz



Na přehlídce, kterou bude uvádět košťálovský konferenciér a moderátor Milan Havlík, vystoupí i taneční skupina FREEPAIRS, skládající se ze 6 členů. Většina z nich chodí na semilské gymnázium a dali se dohromady za účelem vystupovat na školní academii.

Svoji účast přislíbil také hudební skladatel Vlasta Dvořák, autor mnoha skladeb pro dechovou hudbu (např. Přátelství, Jak je krásná ta česká zem, Krásný sen, Když odchází mládí, Když se mi stýská, Ty jsi mou, Vrásek se nebojím, Vysočina, Vzpomínka na maminku, ...).

S TÁBORANKOU si zazpívá i známý zpěvák lidových písní, moderátor a pedagog Karel HEGNER. Určitě ho znáte z TV obrazovek jako moderátora pořadu Klub přátel dechovky brněnské televize. Své zkušenosti předává studentům JAMU v Brně, kde je učitelem muzikálového zpěvu.. A že tomu rozumí! Jeho sametový baryton zahřeje u srdce a potěší každého milovníka slováckých písní a dobrého vína.

Na závěr máme připravený dáreček nejenom pro mužskou část publika, pražskou profesionální dámskou hravou dechovku VIKTORKY Heleny Viktorinové, kterou také dobře znáte z rozhlasových a televizních pořadů (Už jich natočily několik desítek). Viktorky vznikly v roce 1995 a za dobu svého trvání získaly velké sympatie doma i v zahraničí nejenom svými písničkami vysílanými v televizi či v rozhlase, ale také svými veselými a s nadhledem prezentovanými koncerty. Obě sólistky Viktorek, Helena Viktorinová a Alena Přibylová, jsou známé svou bohatou pěveckou spoluprácí s Karlem Gottem. Tuto kapelu je třeba vidět na vlastní oči a prožít s nimi atmosféru jejich vystoupení. Věříme, že o tom přesvědčí i Vás!