O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N./Pop.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ vede Mgr.Jana Šimůnková. Skládají se ze 3 souborů ve věku od 4 do 18ti let: Minibonónky (kadetky), Pidibonbónky (juniorky) a Popelky (seniorky). Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, koncertů (Kmochův Kolín, FIJO), hostovali např. v Německu, Polsku a ve Francii. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua.

Kontakt: Mgr.Jana Šimůnková, tel.: 604 528 279, 481 671 979

e-mail: mazoretky@ddmlomnice.cz


TANEČNÍ SKUPINA L.E.V.

Taneční skupina L.E.V. vznikla původně jako jednorázová aktivita 3 spolužaček tercie Gymnázia I.Olbrachta v Semilech na začátku roku 2004 pro účinkování na studentské „Academii“. Název jejich skupiny vznikl spojením začátečních písmen jejich křestních jmen. Jsou to Lucka Holatová ze Semil, Eliška Jínová z Košťálova a Verča Juricová z Libštátu. Skladby si vybraly samy, jejich mix provedl zvukař dnešního odpoledne Milda Brož a taneční sestava je rovněž v jejich vlastní choreografii. Ve svém zájmu dívky pokračovaly, nacvičovaly i o prázdninách, takže vám dnes předvedou, co za těch pár měsíců daly dohromady.


DECHOVÁ HUDBA TÁBORANKA

Táboranka

Kdysi bývala i v každé české vesnici (nejen na Moravě) alespoň jedna „dechovka“. Dechová hudba „Táboranka“ se snaží tuto tradici v naší obci obnovovat a udržovat i pro další generace. Jak jde čas, střídají se nejen jednotliví muzikanti, ale samozřejmě i kapelníci.

Dnes má tato kapela cca 20 členů, ovšem nejsou to muzikanti z jedné vesnice (jak tomu bývalo kdysi), nýbrž z několika obcí v okolí (a původních dechovek). Proto když jsme hledali pro naši dechovku co nejvýstižnější název – zvolili jsme za atribut horu Tábor, která se vypíná nad Lomnicí a vévodí celé této oblasti – odtud tedy dechová hudba „TÁBORANKA“. Kapelníkem je od roku 1999 RNDr. Jiří Jína z Košťálova. Obsazení: křídlovky: J.Jína, M.Jína, J.Sochor, klarinety: M.Červinka, J.Mizera, M.Jína ml., J.Svatoš a J.Vávra, tenory: P.Miksánek a F.Sochor, trubky: V.Jína, H.Jína, D.Bismiler, M.Petrák a M.Svatoš, trombon: J.Hejduk, bas: D.Podrazil, bicí + zvuk: M.Brož (dnes mimořádně bubnuje Martin Jína), činely: F.Havlíček, zpěv: Vlaďka Jínová a Jana Jírová, Jiří, Hynek a Tonda Jínovi a Daniel Bismiler. Táboranka neustále omlazuje – snižuje věkový průměr díky nadějným absolventům ZUŠ v okolí.

Letos jsme absolvovali dosud přes 40 vystoupení po okolí i ve vzdálenějších hlavně lázeňských městech (Velichovky, Poděbrady, Janské Lázně...) Velice si vážíme spolupráce se spolky jednotlivých obcí (hasiči, sportovci, myslivci, chovatelé koní ...), na jejichž oslavách a soutěžích hrajeme skladby nejen klasiků české lidovky (V.Bláha, J.Poncar, J.Vejvoda, K.Vacek, L.Kubeš, ...), ale i novinky současných autorů dechové hudby z Čech i Moravy, občas zabrousíme i do oblasti hudby moderní – např. písničky P.Černocké, J.Smolíka, J.Schelingera, V.Matušky, H.Vondráčkové… Spolupracujeme se známými osobnostmi – jako je např. M.Černohouz, B.Tůmová, P.Filipovská, M.Dolinová, J.Zíma, J.Škvára … Vlastníme bohatý notový archiv, nejhranější skladby máme uspořádány do tří sad desek s fóliemi (abychom je častým hraním nepoškozovali). Snažíme se pozvolnými krůčky kapelu vylepšovat nejen co se týče kvality zvuku, ale i co do vzhledu a vybavení. Kromě mladých tváří, nového oblečení a stále aktualizovaného repertoáru máme za cíl dokončit nahrávání CD a kompletně nazvučit všechny nástrojové sekce kapely. Při této příležitosti děkujeme všem sponzorům, kteří nám na tuto část našich nemalých výdajů v letošním roce částečně přispěli – jsou to: Obecní úřad Košťálov, MěÚ Lomnice nad Popelkou a OÚ Nová Ves nad Popelkou.

Kontakt: RNDr. Jiří Jína, tel.: 481 689 271, 604 325 822

e-mail: jiri.jina@nemsem.cz, www.taboranka.wz.cz


DECHOVÁ HUDBA TURNOVANKA

První dechová hudba působila v regionu Turnovska již od roku 1898. Z původně velkého dechového orchestru vznikla dnešní podoba Turnovanky, tedy malý dechový orchestr čítající 16 stálých členů. Hraje pod vedením učitele ZUŠ Jindřicha Bady. Ozdobou jsou pak zpěváci Jana Vyhlídková, Michaela Vildová a František Pelc. V repertoáru kapely mají své nazastupitelné místo tradiční rytmy jako polka, valčík, tango, ale zároveň můžete na četných koncertech slyšet i řadu tanečních rytmů z repertoáru Turnovského big bandu či další swingové skladby.

Všechny uvedené rytmy pak určitě najdete na našem novém CD-„Splněná přání“, kterým jsme si v létě minulého roku takové jedno velké přání splnili.

Turnovanka působí nejen v regionu Turnovska, ale zúčastnila se také několika koncertů v zahraničí např.v Německu, Belgii, Holandsku a Polsku. I přes velký nedostatek mladých hudebníků se daří soubor příjemně omlazovat a zachovávat i nadále jeho více jak osmdesátiletou tradici.

Přejeme Vám příjemný poslech a rádi se s Vámi opět uvidíme třeba u nás v Turnově-Daliměřicích na pravidelném „Posezení při dechovce“, které pořádáme jíž dvanáctou sezonu.

Kontakt: Jindřich Bada, tel.: 737 882 427

e-mail: Turnovanka@centrum.cz


DECHOVÁ HUDBA JAVORKA

Dechová hudba Městského kulturního střediska Lázně Bělohrad pod vedením Josefa Záveského navazuje na dlouholetou hudební tradici Městské kapely (od r.1860) v krásném lázeňském městečku v Podkrkonoší. V repertoáru má více než 400 skladeb, z nichž mnohé patří ke „zlatému fondu“ tohoto hudebního žánru, nechybí v něm však ani skladby, které hrají naše přední dechové soubory v poslední době.

S úspěchem vystupuje na koncertech v lázeňských městech, krkonošských střediscích, při slavnostních příležitostech, na plesech, tanečních zábavách apod. Hudební produkci souboru ocenili i posluchači v Německu a Holandsku.

Se souborem pravidelně vystupují zpěváci: Zdena Petrová a František Vitoch, který jeho vystoupení také moderuje. Těšíme se s Vámi na shledanou všude tam, kde je třeba dobré české dechovky ...

Kontakt: Josef Záveský, tel.: 493 624 095, 603 979 822


KRKONOŠSKÁ DECHOVKA

Založení Krkonošské dechovky v Jablonci nad Jizerou se datuje v roce 1883. Od této doby do současnosti se v orchestru vystřídaly celé generace hudebníků i kapelníků. Od roku 1982 je kapelníkem Josef Ulrich.

Kapela účinkuje při různých společenských a kulturních akcích v místě sídla i v širokém okolí. Již řadu let pravidelně účinkuje v lázeňských městech na promenádních koncertech i při jiných společenských příležitostech. Hostuje ve Špindlerově Mlýně, Harrachově, Jánských Lázních, Poděbradech. Zúčastňuje se festivalů dechových hudeb v okolí. Sama je spolupořadatelem „Krakonošových festivalů dechových hudeb“ v Jablonci, letos se konal jubilejní 10.ročník. Několikrát byla hostem známé pražské „Vlachovky“. Vydala svou první nahrávku na CD a MC nosičích. Od roku 1972 zajíždí pravidelně účinkovat do zahraničí, zejména do Německa. Dvakrát hrála v Rakousku, 1x v Polsku a 1x v Dánsku.

Základem repertoáru kapely jsou známé skladby našich autorů - Karla Vacka, Jaromíra Vejvody, Josefa Poncara, Josefa Hotového, Václava Bláhy, Ladislava Kubeše, Blahoslava Smišovského a dalších. Součástí repertoáru je také několik skladeb koncertního charakteru od skladatelů Bedřicha Smetany, Johana Strausse, Franz Suppého a P.I.Čajkovského. Soubor interpretuje také několik skladeb, které aranžoval první křídlovák Josef Vrána. Jako zpěváci vystupují s orchestrem Lenka Miksánková, Josef Šedivý a Jiří Pošepný.

Kontakt: Josef Ulrich, tel.: 481 591 273


KRAJANKA

Vznikla v roce 1990, je složena z výborných muzikantů a od počátku je kapelníkem současný prezident Sdružení dechových orchestrů ČR Václav Hlaváček. Koncerty doma i v zahraničí, účinkování v televizi a rozhlase, řada Mg kazet, 25 CD disků a vítězství ve finále Polka-fest 1993 hovoří o úspěších, které zařadily Krajanku mezi špičkové dechové orchestry Čech a Moravy. Muzikanti a zpěváci vytvářejí během koncertů báječnou atmosféru. Tím si KRAJANKA získává přízeň stále více posluchačů. Přesvědčte se i vy o kvalitách kapely, která má v repertoáru jak lidové písničky, tak i dixi a tradicionály. I v Košťálově vystoupí se svými kmenovými zpěváky Brigitou Hlaváčkovou a Vratislavem Velkem.