O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N. POP.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997 a dnes se skládají ze 4 souborů: Mladší Bonbónky (1xLomnice, 1xLibštát) vede Mgr.Jana Šimůnková a starší Popelky I a II vedou manželé Peškarovi se svou dcerou Romanou. Věnují se klasické disciplíně s hůlkou – baton, ale vystupují také jako „roztleskávačky“ – pom-pons a mají i svoje „Show group“. Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, koncertů (Kmochův Kolín, FIJO), hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii, Francii a v Chorvatsku. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua. V roce 2009 dosáhly Popelky velkého úspěchu, když se v Chorvatsku staly prvními vícemistryněmi Evropy!


ČESKÝ RÁJ VŠEŇ

Přesné založení dechové hudby není dochováno, prvním známým kapelníkem byl Josef Vocásek z Kacanov. Po jeho smrti převzal taktovku člen souboru Karel Egr z Mladostova. Jeho nástupcem se stal František Adamec z Vyskře. Od roku 1976 držel taktovku pan Josef Adam z Kacanov, který řídil orchestr až do jeho náhlého odchodu do hudebního nebe v říjnu 1984. Dále několik měsíců vedl soubor trumpetista Miroslav Kozák. Nynější kapelník Jaroslav Raulin vede soubor od roku 1985 až dosud.

Zpívají: Miluše Zemánková, Markéta Bismilerová a Václav Brož.

Kapela účinkuje při nejrůznějších akcích, jako jsou různé přehlídky, pouti, svatby, pivní i jiné slavnosti, plesy, různá posezení a další. A to v České republice i za jejími hranicemi. Např. v Polsku a Německu. Máme za sebou již třetí účinkování při přátelské návštěvě obce Všeň v Chorvatském městě Virovitica.


GLORIA Zdeňka GURSKÉHO

Dechová hudba Gloria vznikla v roce 1994, jejím kapelníkem je známý trumpetista a skladatel Zdeněk Gurský. Tento vynikající soubor sestává z 13 muzikantů a 3 zpěváků. Většina z nich jsou absolventy konzervatoří a uměleckých škol. I v Košťálově nám určitě zahrají a zazpívají některé ze svých největších hitů, při kterých na své nástroje předvádějí neuvěřitelné „kousky“, sahající často až na hranice technických možností. Ve svém středu má Gloria také několik významných skladatelů a aranžérů (Z.Gurský, Lojza Barotek, Pavel Bureš..). Mnoho textů napsala manželka kapelníka Miluška Gurská a vystoupení velmi precizně moderuje (česky i německy) dcera Sylvie. Kapela se věnuje nejen dechovkovému žánru, ale také moderní a vážné hudbě. Má spoustu příznivců převážně v západní Evropě, kde se uskutečňuje většina jejích koncertů před vyprodanými sály a jsou častými hosty televizních pořadů. V roce 2000 se stala Mistrem Evropy v interpretaci dechové hudby (profesionální kategorie) v německém Mainginhenu. Od svého založení Gloria vydala 33 CD, spoustu videokazet a DVD.

S dechovou hudbou Gloria přijede do Košťálova také její současný zpěvák, populární lidový vypravěč a imitátor Franta UHER z Lanžhota. Zpívá písničky lidové, národní, prostonárodní – ale hlavně líbivé, které dají vyniknout krásné barvě jeho hlasu. Jako zpěvák vystupoval s celou řadou našich předních hudebních těles, zaměřených na lidovou muziku – Moravanka, Moravěnka, Gloria, Galánečka , Vacenovjáci, Hudci, atd.

Co se týká vypravěčství, bavičství, humoru – tady je Franta UHER typickým příkladem autora – tvůrce, který vypráví příběhy, jež se buď opravdu staly, nebo je – jak sám říká – patřičně „opepřil“. Se svým vyprávěním a písničkami vydal již několik kazet i CD, které se v domácnostech točí donekonečna. Již tři roky po sobě bavil svým humorem české krajany v USA v Chicagu a přilehlém americkém okolí - a líbil se, vždyť ho pozvali znovu !!!

Během svých vystoupení imituje řadu herců, zpěváků i politiků – můžete se tedy jeho prostřednictvím setkat se známými a populárními osobnostmi. Dlužno říci, že Franta Uher je jako bavič k nezastavení – je to živel, gejzír zábavy, úžasná zásobárna vtipů, anekdot a humoru, o čemž jsme se s Táborankou přesvědčili na vlastní oči a uši na festivalu Zlatá křídlovka loni v Hodoníně!

Franta Uher o sobě sám říká: „Už jako malé děcko jsem byl takový třídní kašpar. Ve třetí třídě jsem se třeba naučil imitovat Galuškovo Slovácko sa súdí aj nesúdí,“ líčí své vypravěčské začátky. I na střední škole to byla v jeho podání jedna velká estráda. Hlasem ředitele třeba vyhlásil ve škole poplach. „Imitování, to člověku musí narůst dobře křivá huba, nedá se moc naučit. Hlavně se věnuji moderování kulturních akcí, jako jsou přehlídky dechovek a festivaly“. A jak ho na akcích vnímá publikum? Velmi pozitivně, i proto, že není ten typ, který jen strnule stojí na pódiu. Chodím mezi lidi, podávám ruce, bavím se s nimi. Na základě toho vzniká dialog a humorné situace. „Už to dělám téměř pětadvacet let,“ podotýká. Jak říká, úsměv na tvářích dokáže vykouzlit nejen starší generaci. Jeho skvělým fórkům a daru napodobit něčí hlas se smějí i mladí.


PERNŠTEJNKA PARDUBICE

Dechová hudba Pernštejnka byla založena v květnu 1993 pod záštitou týdeníku Noviny Pernštejn, který ji poskytoval veškerou mediální podporu a napověděl, jakým jménem se bude vznikající kapela prezentovat. Jako cíl si zakládající členové vytyčili hrát zejména nové skladby známých, či méně známých autorů. S cílem naučit své posluchače zpívat si místo klasických lidovek písničky nedávno narozené, nebo ještě vůbec neznámé, šla ruku v ruce snaha přilákat na pardubicko populární dechovky a sólisty z celé republiky.

Na četných zájezdech po republice i do sousedních zemí, na republikových soutěžích i mezinárodních festivalech, pak Pernštejnka prezentovala nejen dobrou českou dechovku, ale i dobré české pivo, které produkuje Pivovar Pernštejn. Od té doby také kapela pravidelně několikrát do roka pořádá koncerty s názvem „Hospoda Pernštejnka“, kdy se na jednom pódiu představí s jinou populární dechovkou (na podzim to bude i košťálovská Táboranka) a několika známými sólisty.

Do budoucna chce Dechová hudba Pernštejnka dále udržovat kontakty s autory a ostatními kapelami, aby mohla stále přinášet svým věrným posluchačům kvalitní českou dechovku a v neposlední řadě úzce spolupracovat s Pivovarem Pernštejn, aby bylo nejen co poslouchat, ale i co ochutnávat.


TÁBORANKA KOŠŤÁLOV

TÁBORANKA i v letošním roce koncertovala na několika desítkách akcí (sjezdy rodáků, lázeňské koncerty, přehlídky DH, rodinné oslavy, atd..), podrobný rozpis je uveden na internetových stránkách www.taboranka.cz. Mimo jiné jsme si zahráli na Krajských slavnostech v Lomnici nad Popelkou, prvním vrcholem letošní sezóny je vystoupení na největším dechovkovém festivalu v Čechách, Kubešově Soběslavi, kam společně se svými příznivci Táboranka vyjela již podruhé. A hned po přehlídce nás čeká již druhé zahraniční koncertní soustředění na Makarské riviéře v Chorvatsku.

Stále si velice vážíme spolupráce s obecními úřady a spolky jednotlivých obcí (hasiči, sportovci, myslivci, chovatelé koní ...), na jejichž oslavách hrajeme skladby nejen klasiků české lidovky, ale i novinky současných autorů dechové hudby z Čech i Moravy, občas zabrousíme i do oblasti hudby moderní. Celá naše činnost je bohatě dokumentována ve fotoknihách, které jsou k nahlédnutí (příp.i k zakoupení) společně s oběma vydanými CD a DVD i na koncertech Táboranky. Nesmíme zapomenout poděkovat všem sponzorům, kteří nám na naši muzicírování i v letošním roce přispěli – jsou to hlavně: Obecní úřad Košťálov, Zdena a Karel Stříbrní – Radim u Jičína, tiskárna GLOS Semily, OÚ Nová Ves n.P. a MěÚ Lomnice nad Popelkou.



Přehlídku bude uvádět již tradičně košťálovský místostarosta Milan Havlík, který zajišťuje i on-line přenos celého odpoledne na televizní obrazovku v areálu, ozvučení celé akce mají na svých bedrech Miloslav Brož a Tomáš Šimek. Co nejsrdečněji zveme širokou veřejnost 3.září 2011 do Košťálova Pod Kozlov, hasiči v čele s Miroslavem Doškařem pro Vás i letos připravili příjemné prostředí a bohaté občerstvení!