O přehlídce: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

MAŽORETKY DDM LOMNICE N. POP.

Lomnické mažoretky Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ byly založeny v září r.1997 a dnes se skládají ze 2 souborů: Mladší Bonbónky vede Mgr.Jana Šimůnková a starší Popelky (15-20 let) vede Jiří Peškar. Věnují se klasické disciplíně s hůlkou – baton, ale vystupují také jako „roztleskávačky“ – pom-pons. Děvčata se zúčastňují nejrůznějších soutěží a festivalů, koncertů (Kmochův Kolín, FIJO), hostovala např. v Německu, Polsku, Itálii a ve Francii. Nabízejí vystoupení s dechovou hudbou při nejrůznějších příležitostech, taneční vystoupení na sportovních, společenských či kulturních akcích (plesy, karnevaly, prezentace firem, sport. utkání) – show, Pom-pons, mažoretková sóla i dua.


DH města SATTLEDT (Rakousko)

Dechová hudba tohoto souboru. Dechová hudba z rakouského Sattledtu vznikla roku 1928 a přijede do České republiky u příležitosti oslav 80. let své existence. Na začátku měla 19 členů. Roku 1940 byla činnost kapely přerušena, po válce ale opět obnovena. Během působení kapely se počet členů neustále zvyšoval a v současné době se kapela skládá z 69 muzikantů. Věkový průměr kapely je 30 let, je tedy vidět, že mládí má v kapele dveře otevřené. Vždyť jen tak je zaručena budoucnost kapely (nejen té sattledtské ). V Sattledtu je hudebnímu vzdělávání dětí a mladých věnována velká pozornost a péče. Existuje tam už nyní orchestr složený právě z dětí a mládeže.

Kapela je spojena s kulturním a společenským životem v Sattledtu. Během roku vystupuje při mnoha příležitostech. Pořádá vlastní koncerty, účastní se hudebních festivalů, církevních slavností a jiných společenských událostí. Mnohokrát se účastnila také soutěžních přehlídek dechových hudeb, vždy s velmi dobrým umístěním.

Repertoár kapely zahrnuje nejen klasickou rakouskou dechovou hudbu,ale také hudbu moderní. Jistě i s ohledem na mladé muzikanty.


DH ČESKÝ RÁJ VŠEŇ

Přesné založení dechové hudby Český ráj Všeň není dochováno, prvním známým kapelníkem byl Josef Vocásek z Kacanov. Po jeho smrti převzal taktovku člen souboru Karel Egr z Mladostova. Od roku 1952 hudba vystupovala pod Osvětovou besedou Vyskeř. Kapelník Karel Egr vedl soubor 40 let. Jeho nástupcem se stal František Adamec z Vyskře. Tehdejší kapelníci zároveň vyučovali své žáky. Od roku 1976 držel taktovku pan Josef Adam z Kacanov, který řídil orchestr až do jeho náhlého odchodu do hudebního nebe v říjnu 1984. Dále několik měsíců vedl soubor trumpetista Miroslav Kozák. Nynější kapelník Jaroslav Raulin vede soubor od roku 1985 až dosud. Svým hlasem krášlí kapelu Miluše Zemánková a Markéta Pozdníčková. Kapela účinkuje při nejrůznějších akcích, jako jsou různé přehlídky, pouti, svatby, pivní i jiné slavnosti, plesy, různá posezení a další. A to v České republice i za jejími hranicemi. Např. v Polsku a Německu či v Chorvatsku. V obci Všeň u Turnova každoročně pořádáme přehlídka dechových hudeb. Letos to byl již 30. ročník tohoto setkání všech příznivců dechové hudby. Tato přehlídka se koná vždy první sobotu v červenci.

Kontakt: Jaroslav Raulin, tel.: 608 616 635


DH HORALKA VRCHLABÍ

Dechová hudba Horalka z Vrchlabí má v současné době třináct členů a tři zpěváky, organizačním vedoucím je Jiří Kobr a kapelníkem Vlastimil Havel. V tomto početním a nástrojovém obsazení hraje již více jak třicet let. V poválečném období byly ve Vrchlabí dvě až čtyřicetičlenné dechové hudby, ale z důvodu odchodu starších členů a nedostatku a nezájmu mladších muzikantů se na začátku sedmdesátých let začala sehrávat tato kapela v této podobě. Dostala jméno „Horalka“ a za tu dobu účinkovala na akcích nejrůznějšího charakteru hlavně ve vrchlabském regionu. V zahraničí hlavně v Německu a několikrát zajela také na populární Vlachovku.

Letos na podzim oslavíme již dvacátédruhé výročí populárního a oblíbeného pořadu „Posezení s Horalkou“, který se pravidelně uskutečňuje v Kulturním domě Střelnice ve Vrchlabí. Zde s ní pohostinsky vystupovali naši známí populární zpěváci dechové hudby, Josef Zíma, Zorka Kohoutová, Standa Procházka a Milan Černohouz s Ivanou Jelínkovou.

Těšíme se s Vámi na shledanou všude tam, kde je třeba dobré české dechovky...

Kontakt: Jiří Kobr, tel.: 607934472


DH TÁBORANKA KOŠŤÁLOV

Na jaře letošního roku bylo pro nás největší událostí nahrávání v pražském studiu českého rozhlasu v Karlíně – pod hlavičkou vydavatelství Ladislava Kubeše z Veselky. Jsme moc rádi, že Vám můžeme nabídnout žádané a dlouho slibované CD „Od Tábora až k vám…“ CéDéčko přináší průřez naším rozmanitým repertoárem a v Košťálově ho společně s Táborankou pokřtí i Petr Lux, autor pochodové písničky Lomnické mažoretky, kterou jsme na CD vedle dalších 14 skladeb také zařadili. I v letošní sezóně jsme absolvovali přes 50 vystoupení po okolí i ve vzdálenějších hlavně lázeňských městech (Velichovky, Lázně Bělohrad, Poděbrady, Janské Lázně, Jičín, Jilemnice, Špindlerův Mlýn, Hořice, Soběslav), vloni jsme si mimo jiné zahráli i v rakouském Sattledtu a na oplátku přivítáme rakouské přátele letos u nás.

Velice si vážíme spolupráce s obecními úřady a spolky jednotlivých obcí (hasiči, sportovci, myslivci, chovatelé koní ...), na jejichž oslavách a soutěžích hrajeme skladby nejen klasiků české lidovky, ale i novinky současných autorů dechové hudby z Čech i Moravy, občas zabrousíme i do oblasti hudby moderní. Snažíme se pozvolnými krůčky kapelu vylepšovat nejen co se týče kvality zvuku, ale i co do vzhledu a vybavení. Kromě mladých tváří, nového oblečení a stále aktualizovaného repertoáru jsme kompletně nazvučili všechny nástrojové sekce kapely. Při této příležitosti děkujeme všem sponzorům, kteří nám na tuto část našich nemalých výdajů i v letošním roce přispěli – jsou to: Zdena a Karel Stříbrní z Radimi u Jičína, Obecní úřad Košťálov, Karel Novák-autodoprava a výkup druhotných surovin Košťálov, tiskárna GLOS Semily a MěÚ Lomnice nad Popelkou.

Kontakt: RNDr. Jiří Jína, tel.: 604 325 822, www.taboranka.cz


Na přehlídce, kterou bude uvádět košťálovský moderátor Milan Havlík, vystoupí také komické mažoretkové seskupení – tzv. mužoreti

ARTRÓZA z HOŘIC

.

Na závěr máme připravený dáreček pro všechny milovníky české dechovky:

MORAVĚNKA

Dechový soubor Moravěnka, se zpěváky Jarkou Kachyňovou, Květou Navrátilovou, Liborem Cupalem a Jiřím Helánem je profesionálním hudebním tělesem, které již dvacet let hraje muziku, vycházející z citu a srdce členů souboru. Díky svému uměleckému podání, připravuje Moravěnka pro každého dobrou pohodu, o čemž svědčí vyprodané sály při koncertních a tanečních produkcích. Celá řada CD, MC, LP, videokazet, televizních a rozhlasových pořadů, koncertů doma a v řadě zemí Evropy, svědčí o úspěších a zrání souboru. Zpěváci Moravěnky – Jiří Helán, Jarka Kachyňová a Květa Navrátilová byli u zrodu a absolvovali nejúspěšnější období slavné Moravanky Jana Slabáka a svými krásně ladicími lidovými dvojhlasy se stali hvězdami a stálicemi moravské lidové hudby. V současné době, vedle taneční produkce, kapela koncertuje s novým estrádním pořadem.

Uměleckým vedoucím je Vladimír Pfeffer, tenorista souboru a úspěšný skladatel (Zalíbily, zalíbily, Tichý večer, Šardičané, Ježovská, Pavlovické zvony, Slova spoutávej...)

Tuto kapelu je třeba vidět na vlastní oči a prožít s ní atmosféru jejího vystoupení. Věříme, že o tom přesvědčí i Vás!